Back2Feet
 
Jorinda Rietmulder

Pak de handreiking

De therapie die ik aan zal bieden is per uur. Ik maak in dat uur gebruik van mijn kennis en kunde als fysio-manueel- en orofaciaal therapeut en pilates trainer, maar ook van craniosacraal/somatic emotional release en viscerale technieken. Daarbij zullen emotionele vraagstukken onlosmakelijk verbonden zijn in de therapie. Vanuit het fysiek gaan we opzoek naar de emotionele processen die bij je lichamelijke pijn horen. 

Mijn idee is, mocht je kiezen voor therapie bij mij, dat dit alles aan bod komt. Dat we samen gaan kijken wat er nodig is. Dit doen we de eerste keer. Dan zullen we alle factoren die herstel tegen kunnen houden bij jou, vanuit lichaam en geest, onderzoeken. Je lichaam zelf is belangrijk, dat weet iedereen. Voeding, conditie, kracht, etc. zijn belangrijke factoren. Maar spanning (fysiek /emotioneel) kan dit hele geheel in de war schoppen, hoe goed je conditie fysiek ook is. Het doel is om  de therapie om jezelf beter te leren begrijpen, fysiek en emotioneel, zodat je weer kan geloven in je herstel.

Bijvoorbeeld spanning of een emotioneel vraagstuk kan voor te veel aanspanning in grote spieren zorgen en zo voor veel pijn, en daardoor kunnen ook gewrichten of organen minder goed bewegen, waardoor ze wat “vast” kunnen gaan zitten (bv. gewrichten kunnen minder mobiel zijn dan normaal, denk aan een elleboog die niet meer helemaal kan strekken, als je biceps spier te veel aangespannen is). Spanning kan veroorzaakt worden door bv. pijngedrag, emoties, overtuigingen of trauma (in de zin van emotioneel disbalans). Hierbij is een stukje pijneducatie erg belangrijk. Hoe werkt je lichaam en je brein eigenlijk? En wat is dan je hulpvraag? De stresssystemen zorgen voor veel ontregeling in het herstel, OOK bijvoorbeeld ook als je je veel zorgen maakt juist om je klacht.